vijesti

 • 'Neka Sabor istraži policijsko zastrašivanje aktivista i aktivistkinja'

  Platforma 112 strogo osuđuje najnovije grube pritiske Ministarstva unutarnjih poslova na odvjetnici/e i organizacije koje štite ljudska prava te poziva premijera Andreja Plenkovića i ministra Davora Božinovića da obuzdaju policiju i zaustave narušavanje vladavine prava u Republici Hrvatskoj. K tome, organizacije okupljene u Platformi 112 podržavaju zahtjev Centra za mirovne studij e i (...)

  >>>

 • Dvodnevna edukacija Nacionalne zaklade u Zadru

  Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva organizirala je 11. i 12. travnja 2018. godine dvodnevnu edukaciju na temu "Društveno poduzetništvo: od teorije do prakse" i "Kvalitetna priprema prijava na ESF natječaje" za korisnike institucionalnih podrški u IMPACT centru u Zadru. Darko Ciglar (ACT Grupa) upoznao je sudionike i sudionice s oblicima i funkcioniranjem društvenog (...)

  >>>

 • Izglasana ratifikacija Istanbulske konvencije u Saboru

  Hrvatski sabor izglasao je danas ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Za ratifikaciju tzv. Istanbulske konvencije glasovalo je 110 zastupnika i zastupnica, 30 ih je bilo protiv, a dvoje suzdržanih. Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, takozvana Istanbulska (...)

  >>>

 • B.a.B.e. na 62. sjednici UN-ove Komisije o statusu žena

  Koordinatorica Udruge B.a.B.e., Zdravka Sadžakov sudjelovala je na 62. sjednici UN-ove Komisije o statusu žena (CSW 62) od 12. do 18. ožujka 2018. [1] Radi se o najvećem svjetskom godišnjem okupljanju na temu rodne ravnopravnosti i prava žena na kojem je ove godine sudjelovalo više od 4.300 predstavnika/ca iz više od 600 organizacija civilnog društva i 170 država članica UN-a, što (...)

  >>>

 • Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2017.

  Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2017. godinu pruža uvid u najvažnija kršenja i sistemske probleme, izazove i prijepore vezane za zaštitu, poštovanje i promicanje ljudskih prava u prošloj godini. Ovaj godišnji izvještaj Kuće ljudskih prava Zagreb nastao je na temelju cjelogodišnjeg monitoringa i provedenih 60 intervjua s pojedincima/kama iz 46 organizacija civilnog društva (...)

  >>>

 • Vlada uputila u Sabor prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije

  Vlada je u četvrtak na sjednici jednoglasno usvojila Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ali s interpretativnom izjavom koja glasi: "Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprječavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

  >>>

 • Biljana Borzan osvojila EU Oscara u kategoriji za ženska prava i ravnopravnost spolova

  Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan proglašena je u srijedu europarlamentarkom godine u području ženskih prava i ravnopravnosti spolova. Borzan je osvojila prestižnu nagradu Mep Award tzv. EU Oscar koju dodjeljuje časopis Europskog parlamenta u kategoriji ženskih prava. Nagrada se svake godine dodjeljuje najuspješnijim europskim zastupnicima u 18 kategorija.

  >>>

 • Sastanak Pučke pravobraniteljice i Mreže antidiskriminacijskih kontakata

  U petak je održan inicijalni sastanak Pučke pravobraniteljice i članica novoosnovane Mreže antidiskriminacijskih kontakata. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović potpisala je sporazum o suradnji s 11 članica Mreže, među koje je izabrana i udruga B.a.B.e.. Nakon predstavljanja institucije i njezinih ovlasti, pokrenuta je diskusija o potencijalnim zajedničkim aktivnostima u budućnosti.

  >>>

 • Dan žena kao simbol borbe za ravnopravniji i pravedniji svijet

  Međunarodni dan žena izniknuo je iz radničkog pokreta na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće u Sjevernoj Americi i Europi. U vrijeme galopirajuće industrijalizacije radnici i radnice su često prosvjedovali zbog uvjeta rada. Jedan od prvih prosvjeda radnica zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća organiziran je 8. ožujka 1857. u New Yorku.

  >>>

 • 'Nasilje ugrožava obitelj, a ne Istanbulska konvencija'

  Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks obraćajući se Europskom parlamentu prošli tjedan je još jednom pozvao sve članice Europske unije da hitno ratificiraju Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, takozvanu Istanbulsku konvenciju. Podsjetio je kako je dosad 17 članica EU ratificiralo konvenciju.

  >>>

 • Tematska sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o Istanbulskoj konvenciji

  U ponedjeljak, 6. ožujka, održana je tematska sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulskoj konvenciji. Predsjednik Odbora Milorad Pupovac otvorio je sjednicu naglasivši kako Istanbulska konvencija daje višedimenzionalni pravni okvir za zaštitu žena od svih (...)

  >>>

 • OBILJEŽILI SMO "DAN RUŽIČASTIH MAJICA"

  Povodom Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja , koji se obilježava posljednje srijede u veljači, B.a.B.e., kao udruga koja se bavi borbom protiv svake vrste nasilja, ove godine pripremile su niz radionica i edukacija namijenjenih osnovnoškolcima i osnovnoškolkama. Tako smo ove godine provele interaktivnu radionicu "Bori se - ili – bježi?..

  >>>

 • Informiraj se, budi emancipiran/a: Što je zaista Istanbulska konvencija?

  Ususret Noćnom maršu za Dan žena u ponedjeljak, 3. ožujka, održana je tribina 'Informiraj se, budi emancipiran/a: Što je zaista Istanbulska konvencija?', u organizaciji ljudskopravaške organizacije B.a.B.e. i neformalnog feminističkog kolektiva fAKTIV. Događaj je tematizirao Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, (...)

  >>>

 • B.a.B.e. organiziraju interaktivne radionice za osnovnoškolce i osnovnoškolke

  Povodom Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja , koji se obilježava posljednje srijede u veljači, B.a.B.e., kao udruga koja se bavi borbom protiv svake vrste nasilja, ove godine pripremile su niz radionicama i edukacijama namijenjenih osnovnoškolcima i osnovnoškolkama. Edukacije i radionice "Bori se - ili – bježi?.. ili?" održat će se u OŠ Voltino i OŠ Ljubljanica.

  >>>

 • Budi aktivna! Budi emancipiran! Volontiraj i budi dio društvene promjene

  Udruga B.a.B.e. traži osobe koje će : volontirati na našem SOS telefonu te davati pravne informacije osobama koje iskažu potrebu za pomoći u rješavanju osobnih problema Ako studiraš pravo ili socijalni rad ti si prava osoba za naš team! Prije samog volontiranja na SOS telefonu, naša odvjetnica održat će edukaciju volonterima i volonterkama i pružiti vam sve (...)

  >>>

<< < 4 5 6 7 8 > >>