vijesti

 • Ljudska prava u Hrvatskoj: Nacionalni plan za implementaciju UPR-a

  U sklopu 16. zasjedanja Vijeća za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima, 17. ožujka u Ženevi,  BaBe, Centar za ljudska prava Hrvatska, Kuća ljudskih prava Zagreb i Human Rights House  Foundation   će  održati diskusiju o Univerzalnom periodičnom izvještaju za Hrvatsku kao i o nacionalnom planu za njegovu implementaciju. Govornici na diskusiji biti će: stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima Vesna Vuković; Sanja Sarnavka, predstavnica  organizacije B.a.B.e. i Kuće ljudskih prava  Zagreb i Maja Hasanbašić iz Centra za ljudska prava

  >>>

 • Sudačka mreža

  Udruga Sudačka mreža ovlaštena je za pružanje primarne besplatne pravne pomoći na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Krapinsko-zagorske županije. Besplatna pravna pomoć je način olakšavanja pristupa sudu i drugim tijelima koja odlučuju o pravima i obvezama hrvatskih državljana i stranaca na način da troškove u cijelosti ili djelomično snosi Republika Hrvatska, uzimajući u obzir njihov materijalni položaj i okolnost da ne bi mogli ostvariti to pravo bez ugrožavanja svojeg uzdržavanja i uzdržavanja članova svojeg kućanstva (čl. 2. Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći).

  >>>

 • Radnice Kamenskog i građanke na prosvjedu

 • Žene na čelu prosvjeda

  Današnji prosvjed izgledao je upravo onako kako bi se za 8. marta i očekivalo: na čelu kolone stupale su obespravljene radnice Kamenskog s transparentima "Na Dan žena u Hrvatskoj ima 180.000 nezaposlenih žena"

  >>>

 • CESI i BaBe! podržavaju zahtjeve ženskih sindikalnih grupa

  Dosta nam je zahtijevanja, tražimo ostvarenje!

  100 godina nakon prvog obilježavanja Dana žena, razlozi njegova utemeljenja i više su nego opravdani. Dan žena zamišljen je kao dan u kojem će žene cijeloga svijeta izaći na ulice i zahtijevati svoja prava u svijetu rada, politike i društva. Iako su tijekom tih 100 godina neki od ženskih zahtjeva pronašli svoj put u zakone, konvencije i strategije, stvarni ženski život svakoga dana pokazuje da smo daleko od ravnopravnosti.

  >>>

 • Kosor-vila i Pernar-delija

  Maškare su, i neka su. Nek' svak' sniva što se njemu biva. Dečko zvani Ivan Pernar budan sanja da za njim uzdišu hrvatske djevojke. I razmeće se izjavama o "curama koje ga u posljednje vrijeme opsjedaju", te im poručuje da svoja napaljena tijela stave na čekanje, jer on sada za njih nema vremena

  >>>

 • Zaključci s okruglog stola

  Zaključci s okruglog stola Zakonska regulativa obiteljskog nasilja u RH  - usuglašavanje s međunarodnim standardima održanog dana 21.veljače 2011. u Kući ljudskih prava, Zagreb, Selska 112 c, uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi

   

  >>>

 • Zahvala Simensu na donaciji

  Zahvaljujemo se na donaciji djelatnika/ca tvrtke Simens, namijenjenoj ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja smještenima u Sigurnoj kući Vukovarsko-srijemske županije. Donacija u odjeći, igračkama te drugim kućnim potrepštinama izuzetno je razveselila djevojčice i dječake, ali i njihove majke.

  Djelatnici i djelatnice Simensa  pokazali su da drže do društvene odgovornosti tvrtke u kojoj rade te da su spremni pomoći široj zajednici i njenim najranjivijim članovima.

  Organizacija BaBe! zajedno sa svim ukućanima Sigurne kuće zahvaljuje Simensu na podršci uz želje za dobrim poslovnim uspjehom i još puno sličnih akcija!

  >>>

 • Održane prezentacije projekta U Vukovaru i Pakracu

  Održane su prezentacije projekta Utiranje puta od siromaštva  nasilja ka financijskoj i emocionalnoj stabilnosti,  22. i 23. veljače u Vukovaru i Pakracu.  Projekt provode BaBe! zajedno s partnerima organizacijama Zvonimir iz Knina, Delfin iz Pakraca, Općinom Gračac i uz suradnju s Gradom Vukovarom u 6 hrvatskih gradova: Zagrebu, Vukovaru, Kninu, Šibeniku, Gračacu i Pakracu. Projekt se provodi uz financijsku potporu Europske unije iz komponente IPA4 -  Uspostavljenje podrške društvenoj integraciji i zapošljavanju ranjivih i marginaliziranih skupina.

  >>>

 • Zajedničko mišljenje hrvatskih organizacija civilnoga društva o zatvaranju 23. poglavlja

  Ovo izvješće predstavlja zajednička nastojanja skupine hrvatskih organizacija civilnog društva (OCD) s dugogodišnjem iskustvom na području zaštite i promicanja ljudskih prava: B.a.B.e. – Bud aktivna. Budi emancipirana, ZINH - Zbor istraživačkih novinara Hrvatske, Centar za mir, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, CESI – Centar edukaciju, savjetovanje i istraživanje, CMS – Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GOLJP – Građanski odbor za ljudska prava, GONG, Zelena akcija, Pravo na grad, Centar za LGBT ravnopravnost, KLJP – Kuća ljudskih prava, SDF – Srpski demokratski forum i Transparency International Hrvatska.

  >>>

 • Protestno pismo upućeno Delegaciji EU u Hrvatskoj

  Delegacija Europske Unije u Hrvatskoj i Ministarstvo pravosuđa RH, ugostit će 1. ožujka u Zagrebu sudionike edukativne konferencije "Hrvatski mediji protiv korupcije", koja se održava u sklopu projekta "Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije – Kampanja za podizanje svijesti", financiranog u sklopu EU IPA 2007 programa za Hrvatsku.

  Na konferenciji će uvodna izlaganja održati Predsjednik RH g. Ivo Josipović, hrvatska premijerka gđa. Jadranka Kosor i Vi, kao šef Delegacije EU u RH, što cijelom događaju unaprijed daje izniman značaj u odnosu na slične manifestacije kojima je problem korupcije bio i jest u fokusu pažnje.

  >>>

 • Talijanke prosvjeduju: "Italija nije bordel"

  Deseci tisuća žena okupile su se u nedjelju u više od 60 talijanskih gradova u prosvjedima osude premijera Berlusconija za kojeg smatraju da svojim seksualnim skandalima degradira žene. Talijansko pravosuđe nedavno je otvorilo istragu o zbog afere nazvane "Rubygate" u kojoj je šef vlade osumnjičen za zloporabu položaja i prostituciju s maloljetnicom, i za brojne Talijanke taj skandal je bio kap koja je prelila čašu. BBC javlja kako su viđeni su transparenti 'Italija nije bordel', te da su manji prosvjedi organizirani u Brusselu, Madridu, Lisabonu, Parizu, Lyonu, Toulouseu, čak i u Tokyju.

  >>>

 • Zakonska regulativa obiteljskog nasilja u RH - usuglašavanje s međunarodnim standardima

  Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na  okruglom stolu Zakonska regulativa obiteljskog nasilja u RH  - usuglašavanje s međunarodnim standardima koji će se održati u Kući ljudskih prava , Selska cesta 112 c, Zagreb 21. 02. 2011. u 12 sati i 30 min. Ovaj okrugli stol prilika je za raspravu o usklađenosti hrvatskog zakonodavstva i prakse sa međunarodnim sudovima s ciljem iznalaženja efikasnih rješenja.

  >>>

 • Povelja o zastupljenosti nacionalnih manjina u medijima

  Pred više od 50 vijećnika gradova Pakraca, Požege, Lipika, Vukovara, Belog Manastira, općine Erdut, predstavnika/ica Vijeća nacionalnih manjina, dogradonačelnika i drugih uzvanika u gradskoj Vijećnici Grada Vukovara 31. siječnja 2011. godine svečano je potpisana Povelja o osiguravanju trajne zastupljenosti nacionalnih manjina u programima elektroničkih medija.

  >>>

 • Nepravomoćna presuda za zločin iz mržnje

  Nepravomoćnom presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu dvojica okrivljenika proglašena su krivima za "kazneno djelo nasilničkog ponašanja u svezi sa zločinom iz mržnje s osnova spolne orijentacije", koje su počinili ispred popularnog zagrebačkog kluba Sirup, u noći na 1. studenog 2010. godine protiv dvojce mladića, posjetitelja tog kluba, te ih tako "doveli u ponižavajući položaj".

  >>>