vijesti

 • Stalna služba pružanja pravne i psihološke pomoći žrtvama homofobije i transfobije

  Zbog zabrinjavajućeg porasta nasilja protiv LGBT osoba u Zagrebu, homofobnih i transfobnih istupa javnih osoba u medijima, kojima svjedočimo posljednjih nekoliko dana, tri najveće nevladine udruge koje se bave zaštitom prava LGBT osoba, Lezbijska organizacija Rijeka (LORI), Queer Zagreb i Zagreb Pride odlučile su pokrenuti "Stalnu službu pružanja direktne pomoći napadnutim i diskriminiranim LGBT osobama u Republici Hrvatskoj".

  Udruženje Zagreb Pride (095 902 1445)
  info@zagreb-http://www.facebook.com/l/9ad91m5lnplRqEBtN_3kbhSRNEA;pride.net

  Domino-Queer Zagreb
  pr@queerzagreb.org

  Lezbijska organizacija Rijeka (LORI)
  loricure@yahoo.com

  >>>

 • Zaključci s javne tribine "Mama i tata se razvode, a gdje sam tu ja?"

  Dana 27. listopada 2010. godine B.a.B.e. – Budi aktivna, Budi emancipiran,  su  u prostorijama Kuće ljudskih prava organizirale javnu tribinu pod nazivom " Mama i tata se razvode – a gdje sam tu ja?" .

  Kao uvodničari na tribini sudjelovali su Dražen Lalić, sociolog, Tanja Sever, klinička psihologinja, Ljubica Matijević Vrsaljko, koordinatorica Pravnog tima B.a.B.e., te Sanja Sarnavka, predsjednica B.a.B.a.

  Kao što se iz samog naziva može zaključiti, tribina je bila posvećena temi razvoda braka sa osobitim osvrtom na posljedice koje postupak razvoda braka ostavlja na djecu, te problemima s kojima se susreću roditelji u postupku razvoda braka u svjetlu zaštite prava i interesa djece...

  >>>

 • Intervju Sanje Sarnavke na Young Aisia Television

  Sanja Sarnavka,  predsjednica organizacije B.a.B.e.  sudjelovala je na globalnoj konferenciji u Colombu, Šri Lanki "Global Consultation on the Application of Women's Human Rights Framework on the issues of Women affected by Conflict" u organizaciji  IWRAW - International Women's Rights Action Watch Asia Pacific.  Fokus konferencije bio je na iskustvu žena pogođenih sukobima u različitim političkim i kulturnim okvirima. 

  >>>

 • Posjetite nas na www.crnakutija.babe.hr

  Crna kutija je projekt koji B.a.B.e. provode od 2007. godine s ciljem približavanja i promoviranja koncepta ljudskih prava prvenstveno mladima, ali i široj javnosti.   Sklopu projekta snimljeno je deset dokumentarnih emisija o ljudskim pravima, osmišljena je internetska stranica  i  priručnik Početnica za ljudska prava.

  >>>

 • Novi termini pravnog savjetovališta

   

  Telefonski pravni savjeti  - 0800 200 144 ili 01 4611 351

  Za studeni utorkom od 16.00-18.00 sati

   

  Osobni pravni savjeti  -  Selska cesta 112 a

  Za osobno savjetovanje molimo da termin dogovorite  telefonski na:  01/ 4663 - 666

   

  >>>

 • Objavljeni su rezultati Global Media Monitoring Project

  U sklopu  Global Media Monitoring  Project,   10. studenog 2009., timovi u više od stotinu zemalja širom svijeta pratili su medije.  Cilj projekta, koji je započeo 1995. godine, je mapiranje reprezentacije žena i muškaraca u svjetskim  informativnim medijima.  U tu je svrhu praćeno 1,281 novina, televizijska i radio stanica te internetski portal, odnosno 16,734 novinskih stavaka,  20,769 voditelja/ica, najavljivača/ica i novinara/ki i sveukupno 35,543 osobe u vijestima. Nažalost, rezultati  i ove godine pokazuju  značajnu podzastupljenost žena u vijestima koje su uz to,  i redovito  predstavljane na stereotipan način.  

  Rezultate ovogodišnjeg Global Media Monitoring Project  pogledajte na: www.whomakesthenews.org

  >>>

 • Podrška radnicama Kamenskog

  B.a.B.e. i Kuća ljudskih prava izražavaju podršku radnicama Kamenskog koje zbog neisplate plaća za posljednjih 5 mjeseci štrajkaju glađu. Smatramo da se  u trenutku dok Vlada RH pokušava dokazati funkcioniranje pravne države u sklopu pregovora o poglavlju 23 događa eklatantni primjer kršenja radničkih prava, upravo zbog sporosti i neefikasnosti pravnog sustava. Neprihvatljivo je, da se u državi koja želi biti pravno i opće civilizacijski uređena, sva težina ekonomske krize i poslovanja pojedinih poduzeća stavlja na one koji svoje obaveze uredno izvršavaju, a imaju najmanje moći - radnike.

  >>>

 • Kvaka 22 - radijske emisije o manjinama

  Započinje emitiranje radijskih emisija Kvaka 22 u sklopu projekta "Mostovi preko uzburkanih voda: susret većinskih i manjinskih glasova u eteru".  Cilj je projekta povećati svijest o pravima manjina (posebice srpskoj nacionalnoj manjini), njihovim potrebama i specifičnoj ulozi u lokalnim zajednicama te potaknuti komunikaciju i suradnju između većine i manjinskih grupa u Slavoniji – regiji koja je najviše stradala u ratu.

  >>>

 • Međunarodni dan demokracije

  Treću godinu zaredom Hrvatski sabor obilježava Međunarodni dan demokracije, 15. rujna.Ove godine,  tim je povodom Izvršni odbor Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji organizirao okrugli stol "Politička odgovornost – stvaranje veza između parlamenta i građana".

  >>>

 • Izvještaj GMMP

  Global Media Monitoring Project (GMMP) najveće i najduže istraživanje medijske reprezentacije žena koje se provodi od 1995. godine, najavljuje objavljivanje globalnog te regionalnih i nacionalnih izvještaja 29. rujna 2010.  U izradi ovogodišnjeg  nacionalnog  izvještaja za Hrvatsku sudjelovale su B.a.B.e.

  >>>

 • Women and Human Settlrments - portal

  UN – HABITAT i Huariou Commission najavljuju lansiranje zajedničkog internetskog portalu  4. listopada povodom Svjetskog dana habitata, te pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u kreiranju umrežene zajednice Women and Human Settlements.

  >>>

 • Suradnja tvrtke Magme i Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije

  Dogovorena je suradnja između tvrtke Magme i Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije – kupnjom bilo kojeg proizvoda  u Magma lifestyle trgovinama, tijekom  mjeseca rujna,  donirate 2% iznosa ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci.

  >>>

 • Usvojena rezolucija "Suzbijanje seksističkih stereotipa u medijima"

  Tijekom ljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, 21.-25. lipnja 2010., uz niz  tema o kojima su zastupnici/ce raspravljali, Rezolucijom su pozvali nacionalne vlade na borbu protiv seksističkih stereotipa u medijima i spolne diskriminacije, a nacionalne parlamente da usvoje pravne mjere za kažnjavanje seksističkih primjedbi ili uvreda.

  >>>

 • Pismo podrške članova/ica Savjeta za razvoj civilnog društva

  Kao članovi/ice Savjeta za razvoj civilnoga društva, ovim putem želimo izraziti negodovanje policijskim postupkom uhićivanja organiziranih građana/ki i time dublju legitimizaciju postojećeg niskog povjerenja građana/ki u funkcioniranje demokracije, demokratskih institucija i vjerovanja u mogućnost vlastitog utjecaja. To je istinska prepreka stvaranju poticajnog institucionalnog i društvenog okruženja za aktivno sudjelovanje građana u političkim procesima, a time i za demokratizaciju hrvatskog društva.

   

   

  >>>

 • Otvoreno pismo ministru unutarnjiih poslova Tomislavu Karamarku

  Otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku

  Poštovani gospodine Karamarko, udruge okupljene u Kuću ljudskih prava zapanjene su trenutnim djelovanjem policije u Varšavskoj ulici. Naime, policija je ponovno privela aktiviste i aktivistice koji su pružali nenasilan otporu Varšavskoj ulici na legalno prijavljenom javnom skupu građana.

  Zagreb 15. 7. 2010.

  >>>