vijesti

 • Što žene žele?

  Pet ženskih, feminističkih organizacija – CESI, B.a.B.e., Domine, Delfin i CGI pripremaju žensku platformu za parlamentarne izbore 2011. godine. Želimo da političari i političarke čuju i uvaže ženske glasove i ženske interese u kreiranju svojih predizbornih programa. Tražimo da sljedeća Vlada u javne politike ugradi rodnu perspektivu te da rodno osviještena politika bude temeljno načelo planiranja i provedbe Vladinih programa.

   

  Što žene žele od sljedeće Vlade pitamo sve – tzv. obične građanke, stručnjakinje, aktivistkinje. Želimo čuti svačiji glas i te glasove pretočiti u žensku platformu koju ćemo u rujnu predati rukovodstvima političkih stranaka tražeći ih da uvaže želje i potrebe 52% stanovništva.

   

  Vaše ideje, zahtjeve i prijedloge možete nam slati na izbori@libela.org.

   

  Neka se čuje ženski glas!

   

  >>>

 • Zahvala Erste Card Clubu d.d. na donaciji

  Od srca se zahvaljujemo  na donaciji djelatnika/ca Erste Card Club d.d., namijenjenoj ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja smještenima u Sigurnoj kući Vukovarsko-srijemske županije. Odjeća, igračke i druge potrepštine koje su sakupili zaposlenici Erste Card Cluba jako će razveseliti žene i njihovu djecu.

  Svojom inicijativom djelatnici/e su pokazali društvenu osjetljivost i solidarnost s najosjetljivijim članovima društva na čemu im oganizacija BaBe! zajedno sa svim ukućanima Sigurne kuće zahvaljuje i želi puno uspjeha u budućem radu.

  >>>

 • VIKEND RADIONICA ZA DJECU I RODITELJE!

  Dođite na vikend radionicu "Safari duha" u Centru Pramac i  pomozite svojoj djeci da nauče razmišljati pozitivno i na život gledati s vedrije strane. Usvoji li dijete optimističan stav prema životu, bit će uspješnije u školi, zadovoljnije sobom, psihički stabilnije i tjelesno zdravije.

  Voditeljice radionice su prof. Ana Bučević Bašić i prof. Nada Bučević.

  >>>

 • Diskriminacija po osnovi nacionalne pripadnosti i invaliditeta

  Članica pravnog tima udruge B.a.B.e., Ines Bojić zastupa podnositelje u predmetu Đorđević protiv Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava.Slučaj se odnosi na uznemiravanje te diskriminaciju majke i njezinog sina po osnovi nacionalne pripadnosti i invaliditeta.

  Više na:  http://www.interights.org/djordjevic/index.htm

  >>>

 • Homofobija u hrvatskom pravosuđu

  17. svibnja  1990. godine, prije točno 20 godina Svjetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti.  Upravo zbog toga taj datum se obilježava diljem svijeta kao mđeunarodni dan borbe protiv homofobije. Svake godine na međunarodni dan borbe protiv homofobije različite akcije održavaju se u preko 50 zemalja.

  >>>

 • Podržite kampanju we are more

   

  Europska komisija će u srpnju službeno pokrenuti javnu raspravu o tome koliko će se uložiti u kulturu u idućem proračunu EU-a. Propitivat će se i format i sadržaj Programa Kultura. U tom procesu će nacionalne vlade i institucije EU-a donijeti odluke koje će imati izravan ujtecaj na idućih 10 godina potpore za kulturne aktivnosti. Trenutno, izravna potpora za umjetnost i kulturu čini samo 0.05% ukupnog proračuna EU-a.  we are more smatra da to adekvatno ne reprezentira  važnost umjetnosti i kulture u razvoju eruposkih društava te traži veću potporu za kulturu u sljedećem proračunu EU-a.

   

  Više o kampanji možete saznati na:  http://www.wearemore.eu/

  Potpišite we are more manifest  na:  http://www.wearemore.eu/manifesto/

  >>>

 • Freedom House: u Hrvatskoj mediji samo djelomično slobodni

  Američka neovisna udruga Freedom House, koja prati stanje građanskih sloboda u svijetu, objavila je u ponedjeljak godišnji Izvještaj o slobodi medija u kojem ističe da je 2010. bila godina u kojoj je pristup slobodnim medijima imao najmanji broj ljudi na svijetu u više od deset godina, a Hrvatska je zadržala prošlogodišnje mjesto i ocjenu medijski "djelomično slobodne" zemlje.

  >>>

 • Budućnost Europskog suda za ljudska prava

  Konferencija Vijeća Europe o budućnosti Europskog suda za ljudska prava održana je u u Izmiru 26.-27. travnja 2011. godine. Konferencija predstavlja nastavak reforme Europskog suda za ljudska prava s ciljem povećanja njegove učinkovitosti s obzirom na to da je broj neriješenih predmeta narastao na 150 000. Na konferenciji su predstavnici članica Vijeća Europe raspravljali o mogućim rješenjima, uvođenju mehanizama i provedbi mjera koje bi unaprijedile rad Suda. 

  U nastavku pročitajte zajedničku izjavu skupine organizacija upućenu prije same konferencije u Izmiru, kao i priopćenje Amnesty Internationala nakon konferencije te listu potpisnika peticije.
  Potpisnici peticije pozivaju države članice Vijeća da odbace prijedlog o plaćanju naknade za podnošenje zahtjeva Europskom sudu za ljudska prava. Smatraju da će tim činom biti ograničen pristup Sudu na temelju ekonomskog položaja podnositelja, odnosno njegove sposobnosti da plati naknadu. Peticiju je potpisalo 277 organizacija i odvjetničkih ureda iz cijele Europe, od toga 16 iz Hrvatske.

  >>>

 • Rasprava o novom Zakonu o referendumu

  Pozivamo vas na raspravu o prijedlogu novog Zakona o referendumu koji će se održati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112 c, u petak 29.04.2011. godine u 11 sati. Raspravu organiziraju Kuća ljudskih prava, GONG i Zelena akcija.

  >>>

 • PRIOPĆENJE O NEPROCESUIRANIM ZLOČINIMA

  U povodu donošenja prvostupanjske presude Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ) u predmetu Gotovina, Čermak, Markač želimo upozoriti na teško nasljeđe neprocesuiranih zločina počinjenih u tijeku i neposredno nakon vojno redarstvene operacije "Oluja".

  Priopćenje potpisuju:

  B.a.B.e. - Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek - Centar za mirovne studije - Centar za građanske inicijative - Centar za žene žrtve rata - CERD - Delfin - Documenta - Domine - GONG - Građanski odbor za ljudska prava - HOMO - Inicijativa mladih za ljudska prava, Hrvatska - Kuća ljudskih prava - Rakun - Mreža mladih Hrvatske - Nansen dijalog centar  - Rehabilitacijski centar za stres i traumu - Udruženje porodice "Protiv zaborava"

  >>>

 • Policija trenira strogoću, a krši zakone

  Kao organizacija kojoj su unutar zaštite ljudskih prava prioritetna područja zaštita slobode izražavanja, udruživanja, okupljanja te zaštita aktivista koji promiču ljudska prava, moramo javno reagirati i poduzeti pravne korake zbog postupanja policije prema prosvjednicima na Cvjetnom trgu i dvojici branitelja te jednoj novinarki na Markovu trgu.

  >>>

 • Održana prezentacija projekta u Zagrebu

  Održana je prezentacija projekta "Utiranje puta od siromaštva i nasilja ka financijskoj i emocionalnoj stabilnosti" iz IPA4 komponente. Projekt provode BaBe! s partnerskom organizacijama Zvonimir iz Knina i Delfin iz Pakraca i Općinom Gračac u 6 hrvatskih gradova. Prezentacije projekta već su održane u Vukovaru, Pakracu, Kninu, Šibeniku i Gračacu tijekom veljače i ožujka.

  Projekt su prezentirale Suzana Kunac, voditeljica programa i Miljenka Plazonić Bogdan, stručnjakinja za tržište rada,  a  Ljiljana Špoljarić  voditeljica Odjela za aktivne mjere zapošljavanja pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje  upoznala je nazočne s poticajnim mjerama iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja 2011. – 2012.  

  >>>

 • Poziv na prezentaciju projekta

  Pozivamo  Vas da nam se pridružite na prezentaciji projekta "Utiranje puta od siromaštva i nasilja ka financijskoj i emocionalnoj stabilnosti" u utorak, 5.  travnja 2011. godine u 10 sati u prostorijama Kuće ljudskih prava, Selska cesta 112a,  Zagreb.

  Projekt provode BaBe! u suradnji s udrugama partnerima Delfin iz Pakraca, Zvonimir iz Knina i Općinom Gračac u šest hrvatskih gradova - Zagrebu, Vukovaru, Pakracu, Kninu, Šibeniku i Gračacu u okviru IPA komponente IV – uspostavljanje podrške zapošljavanju i socijalnom uključivanju ranjivih i marginaliziranih skupina.

   

  >>>

 • Poziv za volontiranje u kampanji za REKOM

  Inicijativa mladih za ljudska prava te poziva da volontiraš u kampanji prikupljanja potpisa podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije koja treba utvrditi činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na području nekadašnje SFRJ od 1991. do 2001. godine.

   

  >>>

 • Izjava o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj

  Pročitajte Izjavu o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj koju je Sanja Sarnavka dala na 16. sjednici Vijeća za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima.

   
  <http://www.un.org/webcast/unhrc/archive.asp?go=110317#B>

  >>>