vijesti

 • Kathryn Bolkovac, bivša policajka i pripadnica IPTF-a u BiH ne posustaje

  Prema knjizi Kathryn Bolkovac nedavno je snimljen i film Whistleblower (Zviždač), koji će, uvjerena je, konačno skrenuti pažnju State Departmenta i UN-a na zloupotrebe velikih poduzetničkih vojnih kompanija kao što je DynCorp. Ona je u Bosnu i Hercegovinu došla 1999. kao pripadnica IPTF-a (Međunarodnih policijskih snaga).

  >>>

 • Povijesna odluka CEDAW-a

  Alyne da Silva Pimentel danas bi bila živa i slavila bi 37. rođendan da su joj brazilske institucije priznale njezino temeljno ljudsko pravo. Umjesto toga, a samo zato što je bila siromašna Afro-Brazilka, morala je umrijeti u sedmom mjesecu trudnoće jer su joj bolnice odbile pružiti temeljnu liječničku pomoć. Tada joj je bilo dvadeset i osam.

  >>>

 • Sahranjena tužiteljica Dijana Milić

  Dijana Milić umrla je, odnosno kako piše na index.hr-u autorica Marina Mlinarević Sopta, ubijena je u 44. godini života. Ona je, kao tužiteljica, vodila slučaj u kojem su profesori sarajevskog Pravnog fakulteta osumnjičeni za seksualne odnose sa studenticama i nije htjela posustai unatoč mnogobrojnim pritiscima. Na koncu je, ne pokazavši namjeru da se pokori prijetnjama, ona postala (...)

  >>>

 • Donator obećao dati do 10000 $ i to po 1$ za svaki ulaz i rješavanje kviza

  Pomognimo Centru za reproduktivna prava koji radi globalno. Donator im je obećao dati 10000 $, ali tako da dobivaju po 1$ za svaki ulaz na stranicu i rješavanje kviza. Otiđite na stranicu http://reproductiverights.org/, zabavite se a ujedno pomognite jednoj organizaciji civilnog društva. Na kraju se dobije diploma i točni odgovori.

  >>>

 • Još jedno ubojstvo aktivistkinje u Kolumbiji

  The Observatory Gender Democracy and Human Rights (Observatorio Género Democracia y Derechos Humanos) and the League of Displaced Women (Liga de Mujeres Desplazadas), organizacije koje djeluju u regiji Bolivar obavijestile su nas kako je ubijena aktivistkinja, 31-godišnja Keila Esther Berrio Almanza, majka dvoje maloljetne djece.

  >>>

 • Bugarska 2011. do 2013

  Već deset godina organizira se edukacija o ženskim ljudskim pravima za pravnice i pravnike i ovaj je program prepoznat u svijetu kao izuzetno kvalitetan i značajan. Predavači/ce dolaze iz najcjenjenijih svjetskih sveučilišta a njihove preoruke mogu znatno doprinijeti dobivanju daljnjih stipendija ili nalaženju posla. Iz Hrvatske kao predavačica sudjeluje dr.sc.

  >>>

 • U Hrvatskoj teško proći, u svijetu ne

  Obavijest UN Fonda za suzbijanje nasilja nad ženama (Trust Fund to End Violence against women) donijela je malo sunca u ove tmurne dane (meteorološki i metaforički). Od 2572 projektna prijedloga koja su bila prijavljena na natječaj, BaBe! projekt ušao je u 22 odobrena za koje će UN fond izdvojiti sredstva. Vijest posebno veseli nakon što je Ministarstvo obitelji, branitelja i (...)

  >>>

 • Konferencija Izolacija ili integracija

  Konferencija "Izolacija ili integracija: kako mediji pristupaju uključivanju manjina u javnu sferu"  održana je 6. 7. 2011. u Novinarskom domu, Perkovčeva 2. Konferencija je realizirana u sklopu projekta Bridgning Troubled Waters on Air: Listening to Minority voices (Mostovi u eteru: slušanje manjinskih glasova), zahvaljujući financijskoj potpori programa Europski instrument za demokraciju i ljudska prava (EIDHR), Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Zaklade Friedrich Ebert. U radu i raspravama sudjelovalo je 50 osoba koje su pokazale izuzetan interes za temu. Odlični uvodničari i uvodničarke s različitih su motrišta raspravljali o temi - politički aspekti, kulturološki, itd. Na konferenciji predstavljena i knjiga, zbornik radova nekoliko autora/ica: Sandre Benčić (Ustavni okvir zaštite nacionalnih manjina u RH; Viktorije Car, Javni medijski servisi - čuvari demokracije; Vanje Jurić, Analiza propisa koji uređuju dužnosti medija prema nacionalnim manjinama; Siniše Tatalovića, Ružice Jakešević i Tomislava Lacovića, Medijski aspekti djelovanja vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u RH; Antonije Petričušić, Manine i mediji u Hrvatskoj: dostići mainstream i izbjeći marginalizaciju;   Igora Kanižaja i Lade Ciboci, Nacionalne manjine u hrvatskim medijima 2001. do 2011.; Ive Krtalić Muiesan, WDR Funkhaus Europa - između programske niše i medijskog mainstreama; Marije Molnar, Iskustvo stvaranja medijskih sadržaja o manjinama za manjine i većinsko stanovništvo.

  Knjiga će biti uručena svim saborskim zastupnicama/ima koji sjede u relevantnim saborskim odborima a nisu imali vremena ili nisu našli za shodno uključiti se u rad konferencije.

  Cilj je konferencije potaknuti strukturalno i sustavno financiranje proizvodnje medijskih sadržaja kojima se manjine integrira u društvo i prepoznaje kao ravnopravne građane/ke Republike Hrvatske

 • Sjednica o ženama u konfliktima i postkonfliktnim situacijama

  U New Yorku je 18. srpnja u zgradi UN-a održana sjednica na kojoj se govorilo u sadržaju buduće Opće preporuke CEDAW-a za sve članice potpisnice kako treba osigurati zaštitu prava žena u vrijeme ratnih sukoba i nakon njihova okončanja. Sjednicu je otvorio Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a.

  >>>

 • Poziv na ubojstvo i kamen u glavu - prekršaj!

  Kuća ljudskih prava i sve organizacije osnivačice izražavaju zgroženost subotnjim nasiljem nad sudionicima Gay pride-a održanog u Splitu koje je još jednom pokazalo kako u Hrvatskoj postoji neprihvatljiva tolerancija prema nasilju i nasilnom izražavanju vlastitih stavova.

  >>>

 • Poziv na izložbu 10 godina ponosno

  Prigodom obilježavanja desete Povorke ponose LGBTIQ osoba, Zagreb Pride Vas poziva na otvorenje izložbe Deset godina ponosno o prošlosti i razvoju naših hrvatskih i zagrebačkih prajdova. Izložba kroz fotografije, video zapise i razne dokumentarističke i arhivske materijale prikazuje Povorke ponosa lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer (LGBTIQ) osoba, od prve održane 29. lipnja 2002. do lanjske pod sloganom "Hrvatska to može progutati!"

  Otvorenje će se održati u četvrtak 9. lipnja od 20.00h, u Europskom domu (Jurišićeva 1, Zagreb).

  Izložba je građanska inicijativa Zagreb Pridea koju su financijski omogućili Regionalna zaklada Zamah u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Grad Zagreb.

   

  >>>

 • Zajedničko mišljenje hrvatskih organizacija civilnog društva o poglavlju 23

  Sredinom veljače 2011. skupina od petnaestak hrvatskih organizacija civilnog društva[1] koje djeluju na polju afirmacije i zaštite ljudskih prava izradila je Zajedničko mišljenje o spremnosti Hrvatske za zatvaranje pregovora u Poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava. Prije tri mjeseca zaključili smo da Hrvatska nije spremna zatvoriti pregovore u ovom poglavlju jer nismo svjedočili nepovratnim pozitivnim promjenama u vladavini prava i zaštiti ljudskih prava. Međutim, isto tako istaknuli smo da ukoliko Vlada i Sabor Republike Hrvatske doista prepoznaju ta pitanja kao političke prioritete i provedu neke od naših preporuka, bio bi to dokaz predanosti hrvatskih vlasti da u potpunosti prihvate europske vrijednosti i standarde. U tom smislu, šteta što je Vladi RH trebalo više od mjesec dana da nam se obrati i odgovori na naše zahtjeve za javnom raspravom o problematici vladavine prava u Hrvatskoj. S druge strane, opsežnost, a povrh svega javno objavljivanje Vladinog Izvješća o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava, od 12. svibnja 2011. ukazuje na pozitivan pomak u Vladinom prihvaćanju standarda javnog izvješćivanja o ključnim reformskim pitanjima koja nas se svih tiču. Stoga očekujemo od Vlade RH da na isti način objavi i izvješća koja se tiču ispunjavanja obveza u ostalim pregovaračkim poglavljima. Naime, jedino na takav način, koristeći argumente i opipljive dokaze s obje strane, možemo meritorno raspravljati o pitanjima o kojima nemamo jednako mišljenje te osigurati informirano sudjelovanje građana/ki u ukupnom procesu političkog odlučivanja o  pristupanju RH EU.


  [1] B.a.B.e. – Budi aktivna Budi emancipirana, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za mirovne studije (CMS)  Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP), GONG, Zelena akcija, LGBTIQ Hrvatska, Pravo na grad, Srpski demokratski forum (SDF),  Transparency International Hrvatska i Zbor istraživačkih novinara Hrvatske (ZINH), uz doprinos za određena pitanja od strane Udruge žena Romkinja Bolja budućnost, Bošnjačke nacionalne zajednice za Zagreb i Zagrebačku županiju te Inicijative mladih za ljudska prava.

   

  >>>

 • Prevencija nasilja u školama

  U ponedjeljak 30. svibnja održana je javna tribina s temom Prevencija nasilja u školama, tribina je organizirana  u sklopu programa Savjetovalište za prevenciju, medijaciju i suzbijanje svih oblika nasilnog ponašanja u obitelji te projekta Slušam, čujem, razumijem koji provodi udruga B.a.B.e.

  Stručno predavanje o posljedicama nasilja na žrtvu  održala je  prof. psihologije Anamarija Frajman. U svom predavanju istakla je potrebu da se djecu nauče vještine potrebne kako se bi se zauzela za sebe kao i moguće tehnike koje se mogu  upotrijebiti kako bi se izbjegle nasilne situacije.   Ljubica Matijević Vrsaljko, odvjetnica i voditeljica pravnog tima B.a.B.e., govorila je o svom iskustvu rada na projektu Slušam, čujem, razumijem, a osvrnula se i na odnos institucija – škola i centara za socijalnu skrb kao  i roditelja prema vršnjačkom nasilju i na relativizaciju i minimalizaciju tog problema.  O ulozi škole u prevenciji nasilnog ponašanja kod učenika govorila je pedagoginja OŠ bana Josipa Jelačića Valerija Baran  u kojoj se projekt  Slušam, čujem, razumijem provodi te je zaključila da bi se projekti s ciljem prevencije nasilja trebali provoditi u što nižim razredima jer je tada puno lakše mijenjati navike učenika i učenica.

  >>>

 • Najava desetog Zagreb Pridea

  u Zagrebu će se u lipnju deseti put za redom održati sada već tradicionalna društvena i politička manifestacija Zagreb Pride. Glavni dio ovogodišnjeg Pridea održat će se od 5. do 19. lipnja, a Povorka ponosa i javni skup s koncertom bit će u subotu, 18. lipnja., s početkom u 14.00h na Trgu žrtava fašizma.

  Pride se ove godine održava u znaku proslave i obilježavanja naših prvih deset: prvih deset godina Povorki ponosa LGBTIQ osoba, deset godina našeg aktivizma i pobjeda, deset godina rasta, ali i otpora, osnaživanja, solidarnosti i izgradnje naše zagrebačke i hrvatske LGBTIQ zajednice i pokreta.

  Nismo se međutim htjeli baviti previše prošlošću, već smo se okrenuli onome što nas čeka, našim drugih deset – jer i budućnost je naša

  Proslavimo stoga 18. lipnja naš 10. rođendan, ispunimo zagrebačke ulice različitošću i uključivošću, ali s pogledom u budućnost u kojoj će sve lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interspolne i queer osobe biti slobodne, zajedno sa svim ljudima svih boja i izričaja.

  Cjeloviti proglas – glavnu poruku javnosti – i vizualni identitet možete naći u prilogu.

  >>>

 • Pozivamo vas na tribinu "Prevencija nasilja u školama"

  Pozivamo vas  na javnu tribinu "Prevencija nasilja u školama" koja će se održati  u prostorijama  Kuće ljudskih prava,  Selska cesta 112 c, Zagreb,  30.5.2011. god., s  početkom u  11. 00 sati.

  Tribina se organizira u sklopu programa Savjetovalište za prevenciju, medijaciju i suzbijanje svih oblika nasilnog ponašanja u obitelji te projekta Slušam, čujem, razumijem. Osim stručnog predavanja o posljedicama međuvršnjačkog nasilja na djecu, biti će prezentirana i naša iskustva vezana za provođenje projekta.

  Pozivamo vas, da sudjelujete na ovoj važnoj tribini i time doprinesete našim naporima uklanjanja svih oblika nasilja i pokušaju da djeci i mladima osiguramo što sretnije i bezbrižnije djetinjstvo.

  >>>