vijesti

 • Konferencija u Tirani

  SEEMO (South East Europe Media Organisation), uz potoru Austrijske razvojne agencije (ADA), a u suradnji s Albanskim medijskim institutom, organizirao je od 24. do 26. studenog 2011. u Tirani konferenciju o medijskom pokrivanju pitanja vezanih uz rodnu ravnopravnost, etničke, vjerske i seksualne manjine u srednjoj i istočnoj Europi te na europskom jugu.

  >>>

 • Akcija u Kući ljudskih prava

  Na međunarodni dan borbe protiv siromaštva održana je akcija dijeljenja pomoći najugroženijim stanovnicima Trešnjevke i grada Zagreba. BaBe i Kuća ljudskih prava prikupili su od brojnih donatora namirnice i robu koja je podijeljenja onima koji najviše trebaju bilo koji oblik pomoći - siromašnima i socijalno isključenima.

  >>>

 • Nacionalni međuresorni tim za koordinirano praćenje i rješavanje slučajeva nasilja u obitelji

  U Hrvatskoj već nekoliko mjeseci djeluje Nacionalni međuresorni tim za koordinirano praćenje i rješavanje slučajeva nasilja u obitelji , osnovan pri Minstarstvu unutarnjih poslova. Članice i članovi dolaze iz ministarstava koja su potpisala sporazum o međusobnoj suradnji: Ministarstvo unutarnjih poslova - Renata Odeljan I Anita Kordić, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi - Suzana (...)

  >>>

 • Pravomoćna presuda - NCL Media grupa dužna platiti naknadu štete organizaciji i Sanji Sarnavki

  Temeljem pravomoćne presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu utvrđena je odgovornost NCL Media grupe te je presuđeno da se Sanji Sarnavki plati iznos od 30.000kn sa zateznim kamatama, a Grupi za ženska ljudska prava B.a.B.e. iznos od kn 20.000 sa zateznim kamatama počev od 10.4.2008. do isplate. Iako se uvijek treba zalagati za slobodu izražavanja, korištenje medija za osobne obračune (...)

  >>>

 • Priopćenje glede akcije 7 autonomnih skloništa za žene žrtve nasilja

  Zagreb, 11. listopada 2011. Kako je jučer veliki broj medija objavio informaciju o prikupljenih 12.000 potpisa potpore za donošenje Zakona o financiranju 7 autonomnih skloništa za žene žrtve nasilje, želimo se javno oglasiti i iznijeti svoj stav o inicijativi koja traje već nekoliko mjeseci. Drago nam je što građanke i građani podržavaju postojanje i podupiru zahtjev za financiranjem (...)

  >>>

 • Tri žene dijele Nobelovu nagradu za mir

  Liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf, liberijska mirovna aktivistica Leymah Gbowee i jemenska novinarka i aktivistica Tavakol Karman dobitnice su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir "za svoju borbu za prava žena i njihovu sigurnost", objavio je u petak Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu. "Ne možemo ostvariti demokraciju i trajni mir u svijetu sve dok žene ne (...)

  >>>

 • Rodna ravnopravnost na početku 20. stoljeća

  Bez komentara

  >>>

 • Obilazak udaljenih mjesta u Hrvatskoj uz pravno i psihološko savjetovanje

  Savjetovalište na kotačima ( Ljubica, Zdravka, Senka, Stela, Sanja...) putuje Hrvatskom i zajedno s lokalnim partnerskim organizacijama pruža pravnu i psihološku pomoć osobama koje ne znaju, a još češće ni ne mogu, dobiti kvalitetnu savjetodavnu pomoć od institucija. Manja mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Gračac, okolica Knina...samo su neka od mjesta u koja smo došle i (...)

  >>>

 • Akcija dijeljenja pomoći najugroženijima u Zagrebu

  Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva 17.10.2011. u Kući ljudskih prava, Selska 112a, organiziramo javnu akciju dijeljenja pomoći socijalno ugroženim skupinama u stvarima poput namirnica, odjevnih predmeta, higijenskih potrepština i sličnih proizvoda potrebnih u svakodnevnom životu. Akcija je usmjerena prema socijalno ugroženim skupinama- osobama starije životne dobi s (...)

  >>>

 • Izbori 2011.

  Ženske feminističke organizacije CESI i Babe! iz Zagreba, Domine iz Splita, CGI iz Poreča i Delfin iz Pakraca izradile su Žensku platformu 2011. Ženska platforma predstavlja zahtjeve žena političkim strankama uoči parlamentarnih izbora 2011. godine, a nastala je kao rezultat razgovora koje su sa ženama diljem Hrvatske vodile aktivistice naših organizacija.

  >>>

 • Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziran je Okrugli stol na temu Zaštita od nasilja u obitelji - ocjena stanja i moguća poboljšanja.

  Republika Hrvatska učinila je veliki napredak u normativnom uređenju zaštite od nasilja u obitelji, preuzela je niz obveza propisanih međunarodnim ugovorima. Činjenica je da se protiv počinitelja nasilja u obitelji vode prekršajni i kazneni postupci te da su mnogi počinitelji i sankcionirani. No, činjenica je također da se i nadalje u obitelji žene (i djecu) najčešće ranjava, ubija i (...)

  >>>

 • Muškarci u stereotipnim ženskim pozama na fotografijama

  Na sljedećem linku može se vidjeti fotografije muškaraca u stereotipno ženskim pozama: http://www.flickr.com/photos/clickandclash/sets/72157626584908000/with/5658642294/ Zabavno, provokativno ali i poučno.

  >>>

 • Umrla Nobelovka Wangari Maathai

  Danas, 27. rujna 2011., umrla je Wangari Maathai, prva Afrikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za mir (2004. godine). Umrla je u svojoj domovini Keniji nakon dugotrajne borbe s teškom bolesti. Osnivačica je pokreta Zeleni pojas (Green Belt Movement) i od konca sedamdesetih prošlog stoljeća neumorno se zalagala za ozelenjavanje zemlje sadnjom drveća.

  >>>

 • Bahatost i zaštita sebe a ne prava novinara i novinarki

  BaBe! Selska 112 a 10000 Zagreb www.babe.hr babe@babe.hr Zagreb, 15. kolovoza 2011. Reakcija na reakciju Antona Filića, predsjednika Izvršnog odobra SNH Bit ću kratka. Na početku odmah priznajem da članice BaBa i ja osobno vrlo dobro poznajemo novinarku Natašu Škaričić, ali ističem da ne reagiramo (...)

  >>>

 • Rezolucija 1325

  Vlada Republike Hrvatske prihvatila je 21. srpnja 2011., na 141. sjednici, Nacionalni akcijski plan za provedbu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 (2000) o položaju žena , miru i sigurnosti i srodnih rezolucija za razdoblje 2011. - 2014., ni tjedan dana nakon donošenja Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine u Hrvatskom saboru, ostvarena (...)

  >>>