vijesti

 • Podržite kampanju we are more

   

  Europska komisija će u srpnju službeno pokrenuti javnu raspravu o tome koliko će se uložiti u kulturu u idućem proračunu EU-a. Propitivat će se i format i sadržaj Programa Kultura. U tom procesu će nacionalne vlade i institucije EU-a donijeti odluke koje će imati izravan ujtecaj na idućih 10 godina potpore za kulturne aktivnosti. Trenutno, izravna potpora za umjetnost i kulturu čini samo 0.05% ukupnog proračuna EU-a.  we are more smatra da to adekvatno ne reprezentira  važnost umjetnosti i kulture u razvoju eruposkih društava te traži veću potporu za kulturu u sljedećem proračunu EU-a.

   

  Više o kampanji možete saznati na:  http://www.wearemore.eu/

  Potpišite we are more manifest  na:  http://www.wearemore.eu/manifesto/

  >>>

 • Freedom House: u Hrvatskoj mediji samo djelomično slobodni

  Američka neovisna udruga Freedom House, koja prati stanje građanskih sloboda u svijetu, objavila je u ponedjeljak godišnji Izvještaj o slobodi medija u kojem ističe da je 2010. bila godina u kojoj je pristup slobodnim medijima imao najmanji broj ljudi na svijetu u više od deset godina, a Hrvatska je zadržala prošlogodišnje mjesto i ocjenu medijski "djelomično slobodne" zemlje.

  >>>

 • Budućnost Europskog suda za ljudska prava

  Konferencija Vijeća Europe o budućnosti Europskog suda za ljudska prava održana je u u Izmiru 26.-27. travnja 2011. godine. Konferencija predstavlja nastavak reforme Europskog suda za ljudska prava s ciljem povećanja njegove učinkovitosti s obzirom na to da je broj neriješenih predmeta narastao na 150 000. Na konferenciji su predstavnici članica Vijeća Europe raspravljali o mogućim rješenjima, uvođenju mehanizama i provedbi mjera koje bi unaprijedile rad Suda. 

  U nastavku pročitajte zajedničku izjavu skupine organizacija upućenu prije same konferencije u Izmiru, kao i priopćenje Amnesty Internationala nakon konferencije te listu potpisnika peticije.
  Potpisnici peticije pozivaju države članice Vijeća da odbace prijedlog o plaćanju naknade za podnošenje zahtjeva Europskom sudu za ljudska prava. Smatraju da će tim činom biti ograničen pristup Sudu na temelju ekonomskog položaja podnositelja, odnosno njegove sposobnosti da plati naknadu. Peticiju je potpisalo 277 organizacija i odvjetničkih ureda iz cijele Europe, od toga 16 iz Hrvatske.

  >>>

 • Rasprava o novom Zakonu o referendumu

  Pozivamo vas na raspravu o prijedlogu novog Zakona o referendumu koji će se održati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112 c, u petak 29.04.2011. godine u 11 sati. Raspravu organiziraju Kuća ljudskih prava, GONG i Zelena akcija.

  >>>

 • PRIOPĆENJE O NEPROCESUIRANIM ZLOČINIMA

  U povodu donošenja prvostupanjske presude Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ) u predmetu Gotovina, Čermak, Markač želimo upozoriti na teško nasljeđe neprocesuiranih zločina počinjenih u tijeku i neposredno nakon vojno redarstvene operacije "Oluja".

  Priopćenje potpisuju:

  B.a.B.e. - Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek - Centar za mirovne studije - Centar za građanske inicijative - Centar za žene žrtve rata - CERD - Delfin - Documenta - Domine - GONG - Građanski odbor za ljudska prava - HOMO - Inicijativa mladih za ljudska prava, Hrvatska - Kuća ljudskih prava - Rakun - Mreža mladih Hrvatske - Nansen dijalog centar  - Rehabilitacijski centar za stres i traumu - Udruženje porodice "Protiv zaborava"

  >>>

 • Policija trenira strogoću, a krši zakone

  Kao organizacija kojoj su unutar zaštite ljudskih prava prioritetna područja zaštita slobode izražavanja, udruživanja, okupljanja te zaštita aktivista koji promiču ljudska prava, moramo javno reagirati i poduzeti pravne korake zbog postupanja policije prema prosvjednicima na Cvjetnom trgu i dvojici branitelja te jednoj novinarki na Markovu trgu.

  >>>

 • Održana prezentacija projekta u Zagrebu

  Održana je prezentacija projekta "Utiranje puta od siromaštva i nasilja ka financijskoj i emocionalnoj stabilnosti" iz IPA4 komponente. Projekt provode BaBe! s partnerskom organizacijama Zvonimir iz Knina i Delfin iz Pakraca i Općinom Gračac u 6 hrvatskih gradova. Prezentacije projekta već su održane u Vukovaru, Pakracu, Kninu, Šibeniku i Gračacu tijekom veljače i ožujka.

  Projekt su prezentirale Suzana Kunac, voditeljica programa i Miljenka Plazonić Bogdan, stručnjakinja za tržište rada,  a  Ljiljana Špoljarić  voditeljica Odjela za aktivne mjere zapošljavanja pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje  upoznala je nazočne s poticajnim mjerama iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja 2011. – 2012.  

  >>>

 • Poziv na prezentaciju projekta

  Pozivamo  Vas da nam se pridružite na prezentaciji projekta "Utiranje puta od siromaštva i nasilja ka financijskoj i emocionalnoj stabilnosti" u utorak, 5.  travnja 2011. godine u 10 sati u prostorijama Kuće ljudskih prava, Selska cesta 112a,  Zagreb.

  Projekt provode BaBe! u suradnji s udrugama partnerima Delfin iz Pakraca, Zvonimir iz Knina i Općinom Gračac u šest hrvatskih gradova - Zagrebu, Vukovaru, Pakracu, Kninu, Šibeniku i Gračacu u okviru IPA komponente IV – uspostavljanje podrške zapošljavanju i socijalnom uključivanju ranjivih i marginaliziranih skupina.

   

  >>>

 • Poziv za volontiranje u kampanji za REKOM

  Inicijativa mladih za ljudska prava te poziva da volontiraš u kampanji prikupljanja potpisa podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije koja treba utvrditi činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na području nekadašnje SFRJ od 1991. do 2001. godine.

   

  >>>

 • Izjava o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj

  Pročitajte Izjavu o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj koju je Sanja Sarnavka dala na 16. sjednici Vijeća za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima.

   
  <http://www.un.org/webcast/unhrc/archive.asp?go=110317#B>

  >>>

 • Ljudska prava u Hrvatskoj: Nacionalni plan za implementaciju UPR-a

  U sklopu 16. zasjedanja Vijeća za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima, 17. ožujka u Ženevi,  BaBe, Centar za ljudska prava Hrvatska, Kuća ljudskih prava Zagreb i Human Rights House  Foundation   će  održati diskusiju o Univerzalnom periodičnom izvještaju za Hrvatsku kao i o nacionalnom planu za njegovu implementaciju. Govornici na diskusiji biti će: stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima Vesna Vuković; Sanja Sarnavka, predstavnica  organizacije B.a.B.e. i Kuće ljudskih prava  Zagreb i Maja Hasanbašić iz Centra za ljudska prava

  >>>

 • Sudačka mreža

  Udruga Sudačka mreža ovlaštena je za pružanje primarne besplatne pravne pomoći na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Krapinsko-zagorske županije. Besplatna pravna pomoć je način olakšavanja pristupa sudu i drugim tijelima koja odlučuju o pravima i obvezama hrvatskih državljana i stranaca na način da troškove u cijelosti ili djelomično snosi Republika Hrvatska, uzimajući u obzir njihov materijalni položaj i okolnost da ne bi mogli ostvariti to pravo bez ugrožavanja svojeg uzdržavanja i uzdržavanja članova svojeg kućanstva (čl. 2. Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći).

  >>>

 • Radnice Kamenskog i građanke na prosvjedu

 • Žene na čelu prosvjeda

  Današnji prosvjed izgledao je upravo onako kako bi se za 8. marta i očekivalo: na čelu kolone stupale su obespravljene radnice Kamenskog s transparentima "Na Dan žena u Hrvatskoj ima 180.000 nezaposlenih žena"

  >>>

 • CESI i BaBe! podržavaju zahtjeve ženskih sindikalnih grupa

  Dosta nam je zahtijevanja, tražimo ostvarenje!

  100 godina nakon prvog obilježavanja Dana žena, razlozi njegova utemeljenja i više su nego opravdani. Dan žena zamišljen je kao dan u kojem će žene cijeloga svijeta izaći na ulice i zahtijevati svoja prava u svijetu rada, politike i društva. Iako su tijekom tih 100 godina neki od ženskih zahtjeva pronašli svoj put u zakone, konvencije i strategije, stvarni ženski život svakoga dana pokazuje da smo daleko od ravnopravnosti.

  >>>