SMIJE LI POTPREDSJEDNIK VLADE TAKO RAZGOVARATI S JEDNOM MINISTRICOM?

SEKSIZAM U VLADI

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

ZORAN MILANOVIĆ

PREDSJEDNIK VLADE

Zagreb, 8. veljače 2012. 

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Unatoč posvemašnjoj posvećenosti Vas i  Vaše Vlade pitanjima proračuna te procjenama mogućnosti zadržavanja postojećeg, iako slabog, financijskog  rejtinga, kao i nužnim reformama koje bi nam svima trebale donijeti boljitak, želimo Vas upozoriti na nužnost Vašeg javnog reagiranja na svaki oblik nepridržavanja temeljnih normi pristojnog ponašanja u javnoj komunikaciji članova ili članica Vlade kojoj ste na čelu.

Povod je nedopustivton i način obraćanja potpredsjenika Vlade Radimira Čačića dr.sc. Mireli Holy, ministrici okoliša.

Možda se to nekome u Vladi može učiniti nevažnom i usputnom nesmotrenošću, ali su i  mediji te brojni građani i građanke odmah reagirali na omalovažavajući i seksistički ispad potpredsjenika Čačića, a nismo čule da ste se Vi ili netko drugi iz Vlade javno ogradili od ovakvog načina komuniciranja. Vjerovale smo da su dosegnuti barem minimalni standardi uvažavaja osoba ženskog spola u javnom diskursu, a posebno smo očekivale da će novoizabrana Vlada u kojoj su  strankeprethodno (kao i mi i javnost) uvijek burno reagirale na diskriminirajuće i seksističke ispade članova HDZ-a (slučaj Šeks prema Gordani Sobol; slučaj Milinović prema Vesni Pusić, recimo) promicati javno ophođenje u kojem se  sugovornice ne omalovažava i nipodaštava samo zato što su ženskoga spola/roda. Nečija (trajno prisutna, pače) nervoza u ophođenju s drugima ne može pritom biti nikakvo opravdanje.

Gospođa Mirela Holy doktorica je znanosti, vrsna političarka i izvanredno kompetentna ministrica okoliša koja se bori za prave vrijednosti i nitko joj se nikada ne smije obratiti na način na koji je to učinio Radimir Čačić. On može za sebe misliti da ima najveću i najpametniju glavu na svijetu privatno, ali se javno mora ophoditi prema svima s jednakim uvažavanjem. Mi znamo da su glava i pamet ministrice Holy barem jednako vrijedne kao njegova.

Očekujemo Vaše reagiranje i javnu ispriku potpredsjednika Radimira Čačića ministrici Holy i svim građankama i građanima koje je svojim neprimjerenim istupom prema kolegici iz Vlade zgranuo.

S uvažavanjem,

Sanja Sarnavka

Predsjednica organizacije