Što je ekonomsko nasilje i kako ga sankcionirati?

Regionalni projekt

Dvodnevnim sastankom u Zagrebu 12. siječnja 2012. započela je provedba velikog regionalnog projekta u kojem sudjeluju Bugarski fondacija za rodna istraživanja, Prava za sve iz Sarajeva, Sigurna kuća Podgorica iz Crne Gore, Europski pokret u Srbiji. Projekt Naming, Blaming and Framing Economic Violence against Women in Intimate Relationships (Imenovanje, definiranje i sankcioiranje ekonomskog nasilja nad ženama u intimnim vezama) odobren je u  Bruxellesu u sklopu poziva Europske komisije Partenrske aktivnsoti - osnaživanje žena. Nositeljice projekta koje su ga i zamislile su BaBe! i pozitivna ocjena te odobravanje sredstava veliki su uspjeh jer su se sve velike europske mreže i organizacije natjecale sa svojim prijedlozima. Odobreno je samo 11  projektnih prijedloga.

Cilj je projekta na jednoj razini istražiti opseg i pojavnosti ekonomskog nasilja, dok se istovremeno u partnerskom odnosu gradi mreža organizacija koje će uspostaviti dugoročnu suradnju. U svih pet uključenih zemalja bit će provedeno kvalitativno istraživanje (fokus grupe i dubinski intervjui sa sto žena, a u hrvatskoj će biti realizirano i kvantitativno istraživanje na reprezentativnom uzorku žena u intimnim vezama.

Nakon identifikacije opsega i modusa vršenja ekonomskog nasilja trebat će utvrditi mogućnosti sankcioniranja, ali i pomoći žrtvama koje trpe ovu vrstu nasilja. Ujedno će biti istraženo koje sve oblike nasilja doživljavaju žene u intimnim vezama te u kojim se kombinacijama pojedini oblici udruženo pojavljuju.

U veljači Europska komisija organizira i prvi susret organizacija koje su dobile sredstva za provedbu projekata kako bi se i među njima uspostavila komunikacija i moguća suradnja.

Projekt je izazovan i iznimno zanimljiv. Za tjedan dana, nakon uobličavanja upitnika za fokus grupe i dubinske intervjue, kreće se na terensko istraživanje.

Sljedeći susret dogodit će se u travnju u Sarajevu.