Zbog neučinkovitosti policije i pravosuđa, Republika Hrvatska opet mora platiti odštetu

Na inicijativu i uz asistenciju pravnog tima udruge B.a.B.e. i Kuće ljudskih prava Zagreb gospođa Radmila Vojnović iz Zagreba pokrenula je dana 19. siječnja 2015. godine, postupak pred Europskim sudom za ljudska prava pritužujući se temeljem članka 3. i 8. Europske konvencije na izostanak reakcije domaćih tijela na njezine navode o zlostavljanju, podmetanju požara i prijetnjama upućenim od strane privatne osobe. U postupku pred Europskim sudom, gospođu Vojnović zastupala je odvjetnica Ines Bojić.

Nastavno na provedeni postupak pred Europskim sudom, dana 4. listopada 2018. godine donesena je presuda kojom je utvrđeno kako je u slučaju gospođe Vojnović došlo do povrede članka 8. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, u kojoj se u bitnom navodi da nadležna tijela nisu učinkovito istražila navode iz pritužbi podnositeljice, čak niti kada ih je podnositeljica, obavijestila o imenima i prezimenima mogućih počinitelja i osobama koje imaju saznanja o događajima na koje se podnositeljica prituživala, te da je istraga vezana uz događaje koje je podnositeljica prijavila, i nakon više od sedam godina i nadalje u tijeku, bez ikakvog smislenog napretka.

Kao i u većem broju slučajeva do sada, Europski sud za ljudska prava kritizirao je policiju i pravosudna tijela RH zbog neažurnosti i neučinkovitosti. Sud zaključuje da u svakom slučaju kada pojedinac iznese vjerodostojne navode o zlostavljanju, dužnost je policije i državnog odvjetništva ne samo procijeniti situaciju u cjelini već dodatno i rizik o mogućem ponavljanju sličnih incidenata te uzeti u obzir i psihološki efekt koji bi opasnost od mogućeg ponovljenog zlostavljanja, zastrašivanja i nasilja mogao imati na svakodnevni život žrtve.

Nastavno na utvrđenje o povredi Konvencije, gospođi Radmili Vojnović dosuđena je i neimovinska šteta u iznosu od 7.500,00 eura koju će morati platiti Republika Hrvatska.

Više o presudi pročitajte OVDJE!